22. december 2017

Artikel

Flere på kontanthjælp får småjobs efter ny regel

Langt størstedelen af landets kommuner har fået flere kontanthjælpsmodtagere med småjobs efter 225-timers reglens indførsel. Beskæftigelseschef kalder småjobs for et springbræt til arbejdsmarkedet.

I disse dage fejrer 225-timers reglen et års fødselsdag. Reglen blev skabt i troen på, at de arbejdsklare kontanthjælpsmodtagerne skulle arbejde mindst 6 timer om ugen ved siden af deres kontanthjælp, hvilket ville det give dem større chance for fast arbejde.

De 6 timer om ugen blev samlet set til 225 timer om året, og tiltaget blev derfor  døbt 225-timers reglen. Samtidig blev det besluttet, at sænke kontanthjælpen for de af modtagerene, som ikke levede op til kravene.

Reglen har tydeligt båret frugt. På landsplan har 83 kommuner haft en stigning i andelen af jobparate kontanthjælpsmodtagere med en almindelig lønindkomst inden for det seneste år.

Sammenlagt har Danmark i alt oplevet en stigning fra knap 36 procent til knap 41 i andel jobparate kontanthjælpsmodtagere, som har et job ved siden af deres kontanthjælp i perioden fra første halvår 2016 til 2017.

Hedensted er en af de kommuner, der med stor succes har fået flere kontanthjælpsmodtagere til at arbejde nogle timer ved siden af ydelsen. Her har knap 60 procent af kommunens jobparate kontanthjælpsmodtagere i dag løntimer.

”Reglen har betydet, at flere ledige har fået øjnene op for, at man til at starte med sagtens kan være tilknyttet arbejdsmarkedet uden at arbejde 37 timer om ugen, hvis man ikke er i stand til det,” forklarer kommunens beskæftigelseschef Hans Christian Knudsen.

Han begrunder kommunens succes med, at jobcenteret, efter 225-timers reglens indførsel, gjorde det til et fokuspunkt at få flere kontanthjælpsmodtagere ud i lønnet arbejde. ”Vi satte et samarbejde i gang med nogle virksomhedskonsulenter, som gik i gang med at lede efter småjobs i kommunen. Og det har virkelig skabt resultater. På ét år er tæt på 30 ud af 100 kommet i fuldtidsjob,” siger han. 


Løntimer er vejen til fuldtidsjobs

Kalundborg er en af de få kommuner, som ikke har oplevet en stigning efter 225-timers reglens indførsel.

Her er der sket et fald i antallet af personer med arbejde ved siden af ydelsen. Andelen faldet fra første halvår 2016 til første halvår 2017 fra knap 44 procent til 35,6 procent. 

På trods af faldet mener Arbejdsmarkedschef Jens Folman fra Kalundborg Kommune ikke, at tallene er udtryk for en dårlig udvikling: ”Det er vores antal af arbejdsklare kontanthjælpsmodtagere, det er faldet. Det er ikke fordi, de er blevet svagere, det er fordi, at de er kommet i beskæftigelse.”

Ifølge ham har arbejde ved siden af kontanthjælpen skabt en direkte vej ud af offentlig forsørgelse for mange af kommunens arbejdsklare kontanthjælpsmodtagere:

”Oftest har kontanthjælpsmodtagerne med småjobs formået at omsætte dem til rigtig beskæftigelse. Derfor er det noget som viser, at det virker at have løntimer ved siden af kontanthjælpen,” siger han og konkluderer, at et fokus på at få flere i arbejde ved siden af kontanthjælpen giver flere et springbræt til arbejdsmarkedet.  

Emneoversigt
Tilmeld nyhedsbrev

Nyhedsbrevet Agenda henvender sig til arbejdsmarkedspolitiske aktører, forskere, journalister, beslutningstagere og alle, der ønsker et analytisk perspektiv på den arbejdsmarkedspolitiske debat. Nyhedsbrevet, der udkommer 1-2 gange ugentligt, er gratis at modtage.