6. januar 2016

Artikel

Folkesygdom er sjældent forårsaget af arbejdet

Over 1,2 millioner danskere har en muskel- eller skeletsygdom, men blot 1.000 tilfælde om året skyldes primært arbejdet, viser den seneste statistik over arbejdsskader. Vi mangler viden om, hvad der er skyld i problemerne, og hvordan vi forebygger dem.

Danskerne er et folk plaget af muskel- og skeletsygdomme. Det slår Statens Institut for Folkesundhed fast i en ny rapport. Her fremgår det, at omkring 1,2 millioner danskere over 16 år lider af en muskel- eller skeletsygdom, og at over en halv million har diskusprolaps eller en anden rygsygdom.

Men i modsætning til, hvad mange tror, så er det sjældent arbejdet, der giver os rygsmerter eller anden muskel- og skeletbesvær.

Det viser tal fra Arbejdsskadestyrelsen. Har lægen mistanke om, at en patients sygdom skyldes arbejdet, skal det meldes til Arbejdsskadestyrelsen. Fra 2008 til 2013 er antallet af anmeldelser af muskel- og skeletsygdomme til Arbejdsskadestyrelsen faldet med godt 4 pct. fra 8.160 til 7.802. Arbejdsskadestyrelsen anerkender en anmeldt sygdom som en erhvervssygdom, hvis ”sygdommen med overvejende sandsynlighed er opstået på grund af arbejdet”. Det er sket under 1.000 gange om året de seneste år.

 

 

Generel sundhed påvirker risiko for muskel- og skeletbesvær

Jobgrupper med tungt fysisk arbejde har en højere risiko for at få muskel- og skeletbesvær, men i nogle af de erhverv, hvor der er en ophobning af muskel- og skeletbesvær, er det ikke nødvendigvis arbejdet i sig selv, der forårsager problemerne, siger Jan Hartvigsen, der er professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet:

”Nogle erhverv har medarbejdere, der ryger mere og dyrker mindre motion end andre. Hvis man generelt har dårlig sundhedsadfærd og dårligt helbred, så kan det øge risikoen også for muskel- og skeletbesvær. Hvis man ikke er tilfreds med sin livssituation eller har andre sygdomme, så kan det også have betydning. Der er mange ting, der spiller ind”.

Men hvordan tingene præcist hænger sammen, ved forskerne stadig ikke nok om, men de påpeger, at arbejdet blot er en af mange faktorer, der har betydning for udvikling af muskel- og skeletbesvær.:

”Forskningen inden for muskel- og skeletlidelser er håbløst underprioriteret, og vi mangler viden om, hvad der forårsager problemerne, og hvordan vi bedst forebygger og behandler dem”, siger Jan Hartvigsen.

 

Problemerne begynder før arbejdslivet

Jan Hartvigsen fortæller, at ondt i ryggen også er meget udbredt i jobs, der ikke er rygbelastende. Og ny forskning tyder på, at problemerne ofte begynder længe før arbejdslivet:

”Vi har fokuseret meget forebyggelse på midaldrende mennesker og arbejdslivet. Og det er godt at forebygge på arbejdspladser, men ved at kigge på skolebørn og teenagere har vi opdaget, at for eksempel ryg- og knæproblemer er hyppige allerede tidligere i livet, end vi troede”, siger Jan Hartvigsen.

Seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Marie Birk Jørgensen siger, at årsagerne til smerterne er mange:

”Man kan ikke sige tydeligt, hvad der er den primære årsag til muskel- og skeletbesvær. Det bliver stadig forsket. Meget afhænger af, hvordan man bruger sin krop, og hvad man bruger den til både på arbejdet og i fritiden. Man taler også om en biopsykosocial model for muskel- og skeletbesvær, hvor interaktionen mellem det fysiologiske og psykologiske kan give problemer. Muskel- og skeletområdet er en kompleks størrelse. Men arbejdet kan have betydning for, hvordan smerter og symptomer opleves”. 

At både arvelighed, fysisk aktivitet, generel sundhedstilstand både fysisk og psykisk og vores arbejde kan have betydning, det er eksperterne enige om.

”Man skal se det i en helhed. Det, vi laver på arbejdet, kan vi ikke se isoleret fra den måde, vi i øvrigt lever på. Helt grundlæggende skal vi forebygge, at vi får problemer. Det handler blandt andet om normalvægt og en sund krop. Overvægt er en risikofaktor for nogle af sygdommene. Og så skal vi sørge for at røre os og undgå ensformige bevægelser”, siger Teresa Holmberg, der er en af forfatterne bag rapporten ”Muskel- og skeletlidelser i Danmark. Nøgletal 2015”.

Emneoversigt
Tilmeld nyhedsbrev

Nyhedsbrevet Agenda henvender sig til arbejdsmarkedspolitiske aktører, forskere, journalister, beslutningstagere og alle, der ønsker et analytisk perspektiv på den arbejdsmarkedspolitiske debat. Nyhedsbrevet, der udkommer 1-2 gange ugentligt, er gratis at modtage.