3. november 2011

Artikel

Fra arbejdsløs til nordisk mester

Efter at have været arbejdsløs i mange år kom Ronni Elleby i virksomhedspraktik i starten af året. I dag er han fastansat på sit praktiksted og nordisk mester i sit job.

”Jeg har været arbejdsløs det meste af mit liv.”

Sådan fortæller 32-årige Ronni Elleby, der efter endt virksomhedspraktik nu er fastansat hos Shell.

Han startede i virksomhedspraktik på Shell på Frederiksborgvej i starten af 2011, og efter fem måneder fik han tilbudt at prøve at starte et nyt job op på Kampmannsgade. Her skulle han stå for tankservice og servicere kunder på gammeldags vis: Tanke for dem, vaske ruder, fylde olie og sprinklervæske på, tjekke dæktryk og meget andet.

”De tilbød mig jobbet, og jeg sagde selvfølgelig ja. Jeg havde ingen anelse, om jeg kunne klare det eller ej. Hvor jeg hidtil havde været i virksomhedspraktik fem timer om dagen, skulle jeg nu arbejde fuld tid.”

Privat er Ronni Elleby ellers ret genert, men med uniformen og den professionelle rolle som tankpasser viste det sig, at han var god til at håndtere kunderne.

”Man skal huske at smile og være venlig. Folk er jo ikke vant til, at der er en, der hjælper dem med at tanke, så det handler om at henvende sig forsigtigt til dem,” siger Ronni Elleby, der føler, at han har fået noget at stå op til.

”Jeg har fået nogle gode kolleger og en chef, som forventer, at jeg møder og gør mit arbejde. Jeg har ikke været særligt socialt anlagt, men det har gjort mig mere udadvendt at starte i job her. Jeg bliver jo nødt til at snakke med kollegerne og kunderne. Det giver mere selvtillid, at jeg får ros for det, jeg laver, og at jeg faktisk er god til det.”

Så god, at han for nylig blev kåret som nordisk mester i tankservice i en intern konkurrence i Shell i Danmark og Norge.

Ronni Elleby er succeshistorien. Men ifølge Birger Kofoed, forretningschef for Shell på Kampmannsgade, er det ikke uden problemer at have de svage ledige kontanthjælps­modtagere i virksomhedspraktik.

”Typisk er det folk, som ikke er vant til at stå op og passe et arbejde. Og det er lidt af en udfordring. Men vi forsøger at give dem en blød start, hvor de selv vælger, hvad de kunne tænke sig at lave. Det handler om at få dem til at trives. De kræver mere tid, også af os, der arbejder her. Hvis de var blevet ansat i et almindeligt job, så var de blevet fyret i deres prøveperiode. Men jeg synes, det er skægt, når der en succeshistorie som med Ronni,” siger Birger Kofoed.

 

Samarbejde med kommunen

Selv om det ikke lykkes hver gang, så er der flere, der efter endt virksomhedspraktik er blevet ansat i virksomheden.

”Vi hjælper folk til at fungere og trives, og så går de hen og bliver uundværlige for os. Der er ofte et eller andet specielt hensyn, vi skal tage. Det kan for eksempel være, at det er en, der ikke kan tåle at løfte tunge ting, og så sørger vi for at indrette os efter det,” siger Birger Kofoed, der roser samarbejdet med Furesø kommune.

Shell-tankstationerne drives af firmaet Tensor Group, der løbende stiller fire praktikpladser til rådighed, som bliver besat i samarbejde med jobcentret i Furesø kommune. For Rie Skov Nielsen, som er virksomhedscenterkonsulent og socialrådgiver i Furesø kommune, er der særligt to forhold, der gør sig gældende for, om en borger er klar til at komme i virksomhedspraktik.

”Det handler om at finde det rette tidspunkt for den ledige at komme i virksomhedspraktik. De skal være motiverede og have overskud til at gøre en indsats,” siger Rie Skov Nielsen, der tilføjer:

”At lave det gode match mellem borg­eren og virksomheden er svært, og i sidste ende ved vi først, om et match er godt, når borgeren er ude på virksomheden.”

Emneoversigt
Tilmeld nyhedsbrev

Nyhedsbrevet Agenda henvender sig til arbejdsmarkedspolitiske aktører, forskere, journalister, beslutningstagere og alle, der ønsker et analytisk perspektiv på den arbejdsmarkedspolitiske debat. Nyhedsbrevet, der udkommer 1-2 gange ugentligt, er gratis at modtage.